nedeľa 7. júna 2009

Deň voľby - deň hanby

Článok bol písaný v sobotu v noci, doplnený v nedeľu podvečer. Podľa predbežných výsledkov naozaj vyhral Smer. SaS tesne neprešla. Výsledky opozície ako takej však dávajú nádej, že ešte nie je všetko stratené.

Druhé doplnenie v pondelok podvečer: oficiálne výsledky.

5:55 budíček
6:12 ďalší budíček
6:28 rýchloraňajky

Je to tu. Deň volebný. Druhý raz, ked aj Slováci majú možnosť prispieť svojou troškou do bruselsko-štrasburskej skrumáže zvanej Europarlament. "Brusel je úúúžasné mesto. - Plat máme výborný."

6:49 príchod do volebnej miestnosti
6:54 prvé kôpky lístkov, pripevnť perá, nachystať obálky a sme skoro ready
7:03 pár autogramov na urny a všetko je už OK

ZŠ Komenského je od svojho sprevádzkovania tradičným miestom konania sa volieb všetkého druhu. Naposledy, nie tak dávno, som tu bol voliť svoju prezidentku. Škoda že to nevyšlo. Vyše milión dvestotisíc Slovákov vtedy dokázalo, že si nevidí ďalej ako pred vlastný nos a pamäť väčšiny z nich sa dá prirovnať, s prepáčením, k priemernej husi. Nuž čo, stará pravda hovorí, že kto nič nerobí, nič nepokazí.

7:07 prvá volička (približne 70 rokov)
7:18 nuda sa začína
7:43 dobrá duša! prišli chlebíky a keksíky
8:24 "Nebolo to označené! šípky vždy boli, chodím tu už dlho a nevedel som trafiť"

Tak dobre, podujal som sa prispieť dvomi kusmi bieleho dierkovaného papiera a trochou atramentu z modrej fixky na tabuľu, aby sme uspokojili aj voličov hľadajúcich volebné miestnosti v nepochybne zložitej a neprehľadnej budove školy. Okolo deviatej sa ukázalo aj prvé slnko, nie nadlho, a konečne prišlo zopár ranných voličov. Až na moju uponáhľanú a odfláknutú prípravu na kysucké počasie a neznesiteľný chlad v budove, voľby prebiehajú celkom príjemne. Zapisovateľka je stará známa, dôchodkyne v komisii viedli celkom prijateľné reči o ničom, pani predsedkyňa bola dosť veľká salámistka, všade ticho a kľud.

10:11 švandovný bradatý profesor fyziky z môjho gympla ("trochu nám to tu iskrí")

Človeka tiež poteší prítomnosť spriaznených duší v susedných komisiách. Je strašne fajn spríjemniť si zazeranie do skrípt z analytickej chémie voľným rozhovorom. Ako mi bolo naznačené predsedom komisie z úplne iného mesta, pokiaľ si komisári (alebo skôr komisárky) môžu so sebou zobrať veci ako je pletenie a šitie, analytika a chodbové debatné krúžky sú dosť nevinná záležitosť.

okolo jedenástej - účasť vyzerá dosť biedne
12:51 rodinná voľba - tak to má byť (rodičia + 4 deti). museli na seba chudáci čakať

Ako sa dá zabiť nuda? Napríklad aj filozofovaním o nudení sa, a čo všetko treba robiť, aby sa človek nenudil. Škoda že sme tu zavretí minimálne do pol jedenástej.

13:15 odchod na obed

Bývam asi sto metrov od školy. Naše mesto svoje starosti o obed, večeru a ostatný catering odbilo pár eurami diét, kávičkami a čajíkmi. Aspoň niečo na zahriatie.

13:55 príchod z obeda. "Prišiel som o niečo? - O peniaze. - ČO?!? - Tu máš. " 35 eur a pár drobných, cash, fajn suma. Zíde sa.
okolo tretej - nuda pokračuje

Zachraňuje ma, i keď v poslednom čase akosi pričasto, Madonna a jej Confessions Tour. Večná vďaka prozreteľnosti, ktorá ma osvietila nabiť telefón a natlačiť doňho muziku.

16:24 s hrôzou zisťujem, že od návratu z obeda som nebol schopný naozaj pochopiť výpočet pH pre najrozličnejšie protolytické rovnováhy. Silné a slabé kyseliny, zásady, soli a tlmivé roztoky, ešte chvíľu.
16:56 dramatizačná SMS z SaS

Ejha, asi vážne ide do tuhého. Strana posiela odkaz, že účasť je mizerná, najmä starší ľudia, a že každý hlas má prakticky cenu zlata. Vyhlasujú mobilizáciu. Do desiatej vraj času dosť. Nuž áno, najmä pre ľudí, ktorí majú kredit a voľné minúty na obtelefonúvanie všetkých svojich známych. Veľká škoda že práve teraz nepatrím medzi nich. Statočných síce bolo sedem, ale magnetiek mi prišlo desať. Rozdať sa mi ich podarilo, akosi náhodou, práve sedem. Znamenie?

17:07 "Nám jeden na lístok napísal 'Raťafák Plachta, bábka' "
17:18 "Hľadali ťa tu rodičia - Ja viem, aj našli"
17:31 zázraky sa dejú! vznikla nám už druhá mini-rada. Traja ľudia čakali na uvoľnenie "priestoru určeného na úpravu hlasovacích lístkov"
18:10 "Aký je toto cent? Nevidím to poriadne... "
18:37 "- Koľko máme? - 74. "
18:40 "Už 79! Môžeme zaokrúhliť na 80"


Dlho dlho nič... Je smutné, ako si Slováci, a najmä mladí ľudia, totálne nevážia to, čo nám rodičia vyštrngali na námestiach. Schengenská dohoda dáva výhody, o ktorých sa našim dedom ani nesnívalo. Europarlament rozhoduje o väčšine našich zákonov. "Politika ma nezaujíma" Lenže tam sa nerozširujú opilecké a antisemitské hlúposti, ani vyhrážky väzením, ľudia tam po sebe nepokrikujú ako na kolotočoch, záznamy sa nevysielajú ako hlavný program STV 2 od polnoci ďalej. V našich médiách sa tvária, že po nich ani pes neštekne. Oni sú tým psom.

20:16 už máme 112!
20:19 112 plus dva, to je 114
20:44 komplexačné rovnováhy, posledné strany a balím to. Nie som už schopný ďalej dávať odpovede na otázky typu 'titračá krivka kovového iónu Chelatónom 3'
21:26 dvaja vlasáči, deti kvetov
21:30 máme 90 hlasov, vedľa vraj majú 70
21:32 "Zasa prší? - Ja že, ešte stále"
21:33 to bol krásny blesk!
21:34 začína sa upratovanie
21:38 zdrhám odovzať posledné pozdravy k susedom
21:44 posledná volička
21:49 "Už môžeme strhnúť dvere? - Počkajte do desiatej"
21:49 "... a tento znak je súčasť volebnej miestnosti, či to je v triede?"
21:50 " Alebo... môžete. Keď aj vedľa trhajú... "
21:54 "A tieto lístky? - Ešte počkaj - To nám na prezidenta prišiel jeden o dve minúty desať"
21:55 "Mám od mamy super mikinu, na chrbte je obrovský nápis MARIHUANA" [pod kabátom nebolo vidieť]
21:56 "Aha, mám nový kozmetický kufrík!" [prenosnú volebnú urnu]
21:57 "Som videla, že jeden šiel voliť prezidenta za celú rodinu"
21:59 "Ja mám desať, zatvárame. "

Začíname počítať hlasy. Najprv boj s urnou, potom hromadné otváranie obálok. "Anča, aha, ja mám nožík!" Prvé indície naznačujú dominanciu strany Smer. Zbadal som aj nejaké lístky SDKÚ, KDH a... super! Je tam aj SaS. A nie len jedna.

22:04 Zdá sa, že ficovci majú u nás tuhý korienok
22:05 A vyzerá to, že aj virtuálna strana SaS zaznamenáva prvé nesmelé úspechy. Zdá sa že až 6 ľudí v našom obvode skutočne vstalo od počítača a išlo si zvoliť ten správny smer. Aj v príšerne upršanom počasí.
22:13 zratúvanie lístkov ukončené. Drobné pechtle so Smerom, skoro sme im ubrali dva hlasy.

Je to realita - aj v konzervatívnej a socdemákmi zamorenej Čadci sa našlo pár ľudí so šťastnou rukou, ktorí volili SaS. Čo je ale na celej strane veľmi smutné? Že pravdepodobne v značnom rozsahu loví vo vodách SDKÚ. Čo je z istého hľadiska dosť škoda, keďže to je jediná oáza aspoň štipky zdravého rozumu v našom nešťastnom parlamente.

22:19 rátame preferenčné hlasy. Viaceré mená vytŕčajú z radu: Flašíková-Beňová, Kozlík, Záborská, Kukan so Šťastným.
22:21 Zapisujeme preferenčné hlasy, začínajú prvé zmätky. Hneď pri druhej strane v poradí sme zistili nezrovnalosti. Prečo práve SaS? Chuderka zapisovateľka, je červená ako repa.
22:23 rýchloprepočet, a znova je všetko v poriadku. Bielidlom sa síce nesmie, ale koho to zaujíma? Hlavne že všetko sedí a druhý papier už bude OK
22:34 uzávierka výsledkov, podpisovanie zápisnice.
22:38 balíme posledné švestky, schmatnem neotvorené minerálky a hajde domov.

A ako si viedol trinásty čadčiansky obvod? (komplet Komenského ulica, U Buty a riadny kus Ulice SNP)
Z približne 970 oprávnených voličov odovzdalo svoj hlas 129 duší. 7 hlasov neplatných (bum, 5,4% zúčastnených späť na základnú školu!), preferenčné hlasy využilo asi 80% hlasujúcich. Účasť všeho všudy 13,3%. Báli sme sa, že "prekonáme" slovenský "priemer". Vau, vyzerá to, že si vyrobíme medzinárodnú blamáž ako najignorantskejšia krajina. Hádam to inde bude lepšie. Konečné výsledky: (počítané podľa pravidiel pre slovenský parlament)

1. Smer, 54 hlasov (44.3%, 5.7 poslanca)
2. KDH, 15 hlasov (13.3%, 1.7 poslanca)
3. HZDS, 13 hlasov (10.7%, 1,4 poslanca)
4-5. SDKÚ a SNS, zhodne po 11 hlasov (9.0%, po 1.2 poslanca)
6. SaS, 6 hlasov, (4.9%, 0.7 poslanca)
zvyšok 11 hlasov, (9.0%, 1.2 poslanca sa rozdelí proporcionálne medzi ostatné strany)

Tu sa dosiahla teoretická hranica zvoliteľnosti do slovenského parlamentu, 5%. Najbližšia ďalšia strana získala 3 hlasy (Zelení, 2.5%). Zvyšok nestojí za zmienku. Snáď až na dvoch dobrákov, čo si pravdepodobne omylom zvolili Agrárnu stranu vidieka. Na mieste Ústrednej volebnej komisie by som to v pohode zvalil na štatistickú chybu.

Čo je na tomto inak tesne nemilom výsledku pre SaS povzbudzujúce? Že virtuálna strana sa zrejme prebrala k reálnemu životu. Zdá sa, že slovenský volič konečne ocenil stranu nových a neopozeraných ľudí, stranu bez eštébákov, stranu s ozajstným odborným obsahom. A navyše celkom peknou grafikou.
Pokiaľ sulíkovci budú pokračovať prinajmenšom v tomto tempe, dá sa čakať, že zo 15 poslancov v Národnej Rade bude po najbližších veľkých voľbách pod farbami SaS.

6. jún nebol až taký upršaný deň.


4 komentáre:

  1. čo ak tá neúčasť nieje neuvedomelosť?

    nieje aj voľba neúčastniť sa voľbou??

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Samozrejme. Ale nemam pocit, ze by 85% Slovakov bolo tak silno uvedomelych a cielene neslo volit (z mne mysterioznych dovodov)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Velmi dobry post, zasluzil by si pozornost sirsieho publika. No keby tvoj blog citala triedna, tak je z teba v soku :-) Co ma vsak zaraza je tvoje nadsenie pre, ako si sam trefne povedal, virtualnu stranu SaS. To, ze je niekto byvaly poradca Miklosa, neznamena, ze je nejaky extra odbornik (btw, znizenie odvodov o tych par percent pomoze iba velkym podnikom, ktore na to skutocne nie su odkazane). Zatial som zo strany SaS nezaznamenala ziadnu aktivitu, ktora by z nich robila nadej slovenskej politiky. Lebo u nas sa politici rozdeluju iba podla toho, ci kradli uz pred voílbami alebo az po nich.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Dakujem za hodnotenie. O sirsie publikum sa mozes zasluzit aj ty :)

    K strane a k nadseniu: Sulik nie je v strane sam. To ze ma niekto po boku Oravca uz podla mna nieco znamena. Toto leto sa chystaju zosmolit kompletny program a postoj k viacrym veciam, takze nechajme sa prekvapit. A co sa tyka kradnutia, v tej strane su prevazne podnikatelia, ktori uz su dostatocne zabezpeceni, takze nemyslim ze to maju zapotreby. Nemaju tam "mecenasov" typu p. Siroky, ktori by financovali kampan a hned po volbach otrcali vrecka.
    Paci sa mi to ze to je strana uplne novych ludi a hlavne nie komunistov.

    OdpovedaťOdstrániť